Skip Navigation LinksCSL home > Library > Document

SVRHA POPISA STANOVNISTVA: PRIRUCNIK ZA GRADJANE I GRAD...

w

Svrha popisa stanovnistva: prirucnik za gradjane i gradjanke

20 pages, pdf
 Download Back

 

Svrha popisa stanovnistva: prirucnik za gradjane i gradjanke

 


Publisher: Asocijacija Alumni Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS), BiH

Date: 2013

Volume: 20 pages, pdf


Description


U periodu pripreme popisa vodile su se brojne javne diskusije. Međutim, javne diskusije o ovom bitnom projektu bile su usmjerene na pitanja koja se odnose na etničku/nacionalnu i vjersku pripadnost, te pitanje o jeziku, a malo pažnje se posvetilo samoj svrsi popisa stanovništva, odnosno zbog čega su pojedine informacije potrebne. Upravo iz toga razloga postoji potreba da se građanima i građankama detaljnije pojasni u koje svrhe bi se mogli koristiti dobijeni podaci.
U najširem smislu, popis će se koristiti za izradu i provođenje ekonomskih i socijalnih razvojnih politika, naučnih istraživanja, te za korištenje sredstava iz međunarodnih fondova. Cilj ovog priručnika je da detaljnije informiše građanke i građane Bosne i Hercegovine o svrsi postavljanja pojedinih pitanja i za šta bi se dobijeni podaci mogli koristiti. Ova publikacija podijeljena je u tri poglavlj - prava i obaveze građanki, građana i obaveze popisivača; informisanju građana o zaštiti ličnih podataka prilikom popisa i njihove obrade, i pojašnjenje pitanja iz obje popisnice i koja je svrha postavljanja tih pitanja.
Priručnik se temelji na zvaničnim zakonima Bosne i Hercegovine, prije svega Zakona o popisu stanovništva, stanova i domaćinstava u BiH 2013, Zakona o zaštiti ličnih podataka, te Zakona o statistici BiH. Pored toga, najvažniji izvori podataka predstavljaju dokumenti Ujedinjenih nacija (UN) i Eurostata u kojima su date preporuke za popis stanovništva, stanova i domaćnistava, te publikacije Međunarodne organizacije za rad (ILO) u kojima su date preporuke za organizaciju i pripremu popisa.