Skip Navigation LinksCSL home > Library > Document

IZVJESTAJ O GOVORU MRZNJE ZASNOVANOM NA SEKSUALNOJ ORIJ...

w

Izvjestaj o govoru mrznje zasnovanom na seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu u BiH. Slucajevi iz 2012. i 2013. godine.

56 pages, pdf
 Download Back

Izvjestaj o govoru mrznje zasnovanom na seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu u BiH. Slucajevi iz 2012. i 2013. godinePublisher: Sarajevo Open Centre SOC, BiH

Date: 2013

Volume: 56 pages, pdf


Description

Govor mržnje u BiH, usmjeren prema LGBT osobama, je u porastu zbog sve veće vidljivosti LGBT osoba. Postojeća zakonodavna regulacija govora mržnje je nedovoljna, iako medijima zabranjuje korištenje govora mržnje, ne dotiče se pojedinaca koji ovaj govor svakodnevno izražavaju u javnosti, najčešće na web portalima i facebook stranicama. Iako uglavnom izbjegavaju direktno izražavanje i prenošenje govora mržnje, i sami mediji naizgled neutralnim izvještavanjem i navođenjem, te davanjem medijskog prostora homofobičnim i transfobičnim stručnjacima_ kinjama i pojedincima_kama da izražavaju svoje mišljenje, pomažu širenju govora mržnje i njegovoj dostupnosti široj javnosti. Ovim načinom izvještavanja mediji izbjegavaju vlastitu odgovornost za preneseni sadržaj, a istovremeno privlače pozornost javnosti i prenose pogrešnu sliku o LGBT osobama, kojom se obično pokušavaju poduprijeti već postojeći stereotipi i predrasude. Iako postoje mehanizmi sankcionisanja i uklanjanja govora mržnje preko Regulatorne agencije za komunikacije, koja je nadležna za elektronske medije, i Vijeća za štampu u BiH, koje je samoregulatorno tijelo štampanih medija, oni sami za sebe, bez krivičnog gonjenja odgovornih, ne dovode do željenih rezultata niti do uklanjanja neetičke prakse medijskog izvještavanja.