Skip Navigation LinksCSL home > Library > Document

ALTERNATIVNI IZVJESTAJ O STANJU PRAVA DJECE U BOSNI I H...

w

Alternativni izvjestaj o stanju prava djece u Bosni i Hercegovini za period 2005. - 2011.

67 pages, pdf
 Download Back


Alternativni izvjestaj o stanju prava djece u Bosni i Hercegovini za period 2005. - 2011.

 

Publisher: Nasa djeca Sarajevo, BiH

Date: 2011

 

Volume: 67 pages, pdf

Description


U Bosni i Hercegovini još uvijek je ista situacija po pitanju neujednačene primjene zakona koji se odnose na dječiju zaštitu. Politike i zakoni koji se donose na nivou države Bosne i Hercegovine ostaju različiti u implementaciji jer se često modificiraju odlukama i propisima donesenim na nižim nivoima (naprimjer, Odluke o ukidanju isplate dječijeg dodatka ili drugih prinadležnosti dok se za to ne steknu finansijski uvjeti i dr.).
Ovaj izvještaj zajednički je produkt aktivnosti neformalne Koalicije NVO-a čiji se rad zasniva na pravima djece: “Fondacija lokalne demokratije” Sarajevo, “Budimo aktivni” Sarajevo, “Budućnost” Modriča, “Naša djeca” Sarajevo, “Naša djeca” Zenica, “Sretni Romi” Tuzla, “Step by Step” Sarajevo, “Svitac” Brčko, “Svjetionik” Prijedora, “Sunce nam je zajedničko” Trebinje, “Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima” Banja Luka, “Zdravo da ste” Banja Luka i “Zemlja djece” Tuzla, BiH. Koalicija se sastoji od trinaest nevladinih organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine.
Osnova za rad bila su saznanja i rezultati rada svih trinaest nevladinih organizacija i rezultati sedmogodišnjeg monitoringa implementacije UN Konvencije o pravima djeteta u Bosni i Hercegovini koji su realizirale “Naša djeca” iz Sarajeva i “Zdravo da ste” iz Banje Luke.
Izvještaj Koalicije nevladinih organizacija ujedno je osvrt na vladin “Prvi periodični izvještaj Bosne i Hercegovine o provođenju Konvencije o pravima djeteta” dostavljen UN Komitetu za prava djeteta 2009. godine.