Skip Navigation LinksCSL home > Library > Document

NACIONALNA I GLOBALNA BEZBEDNOST

w

NACIONALNA I GLOBALNA BEZBEDNOST

289 pages, pdf
 Download Back

 

NACIONALNA I GLOBALNA BEZBEDNOST

Publisher: Centar za civilno-vojne odnose, Beograd

Volume: 289 pages, pdf

Description:

Teroristički napad na Sjedinjene Američke Države 2001. godine izmenio je iz korena celokupnu međunarodnu postavku i percepciju bezbednosnih izazova, rizika i pretnji. Terorizam je, kao pojava izolovanog, politički motivisanog nasilja, u poslednjih stotinak godina egzistirao na marginama glavnih bezbednosnih problema. Nikad do kraja definisan1 , raznovrsno tumačen, istovremeno odobravan i osuđivan, on je za svega nekoliko sati postao svetsko bezbednosno pitanje i dilema broj jedan.

To koliko je svetska zajednica bila iznenađena ovim događajem i nespremna da ga prihvati, kao i to da je trenutno izrekla ocenu da “svet više nikad neće biti isti” i da je reč o istorijskoj prekretnici, možda najbolje oslikava podatak da je pomenuti napad ostao upamćen po svom datumu “9/11” ili “Jedanaesti septembar”. Retko je koji događaj u ljudskoj istoriji trenutno proizveo tako značajne promene u razmišljanju i ponašanju kao što je to učinio teroristički napad na ciljeve u Sjedinjenim Američkim Državama. “Buduće bitke izgledaće drugačije od svih dosadašnjih”, rečenica koju nakon “9/11” možemo skoro svakodnevno čuti, u biti predstavlja odrednicu svih razmišljanja o bezbednosti savremenog sveta. 

Postavlja se pitanje koje su to osobenosti novog, odnosno globalnog terorizma dovele do toga da on postane najveća svetska bezbednosna pretnja i da se borba sa njim naziva čak i Trećim svetskim ratom. Tradicionalni terorizam egzistirao je u okvirima takve postavke sveta u kojoj su dominirale i međusobno se sukobljavale dve ili više sila (bilo država ili saveza). U takvoj postavci terorizam je neminovno bio u funkciji tih sila, a one su ga neretko i usmeravale. Terorizam su koristile vlade ili je korišćen protiv vlada. Nije bilo moguće ostvariti apsolutnu  autohtonost.