Skip Navigation LinksCSL home > Library > Document

DOBAR SUSJED CRNA GORA I REGIONALNA SARADNJA

w

DOBAR SUSJED Crna Gora i regionalna saradnja

20 pages, pdf
 Download Back

 

DOBAR SUSJED Crna Gora i regionalna saradnja

Publisher: Vladimir Vučković, Miloš Vukanović, Mira Popiović

Volume: 20 pages, pdf

Description:

Tri decenije od pada komunizma i dvije decenije od posljednjih sukoba bile su traumatične za region. Iako su sve ekonomije, makar nominalno, uokvirile funkcionisanje u savremene ekonomske tokove, prolongirana tranzicija, nasljeđe prethodnog režima i sukoba, kao i neriješeni socijalni izazovi i dalje uveliko opterećuju države regiona. Zaostatak za prosjekom Evropske unije (EU) je očigledan u skoro svim aspektima života i biće potrebno još dosta vremena, napora i ulaganja kako bi se region primakao standardima EU. Ta trauma koju je region doživio posljednjih decenija je najvidljiva u emigraciji, a posljedice tzv. odliva mozgova će se tek osjetiti.

Dobrosusjedski odnosi i posvećen rad na unaprijeđivanju regionalne saradnje su važne karike evropskih integracija svih država koje streme članstvu u EU. Stabilnost u regionu i snaženje vladavine prava su uslovi evropeizacije i modernizacije ovih društava i pretpostavke za pristupanje ovih država EU.

Nakon proglašenja nezavisnosti 2006. godine, Crna Gora je igrala konstruktivnu ulogu i postigla vidljiv napredak u jačanju regionalne saradnje i održavanju dobrih bilateralnih odnosa sa zemljama koje su u procesu pristupanja EU. Ovo se odnosi na aktivno učešće u brojnim regionalnim inicijativama, kao i na političku posvećenost razvoju dobrosusjedskih odnosa u regionu u mjeri mogućnosti koje ima Crna Gora.

U ovom okviru, konstatuje se pozitivan uticaj EU na Crnu Goru u osnaživanju državnih napora za regionalnu saradnju, izgradnju regionalne stabilnosti i poboljšanje dobrosusjedskih odnosa, ali i podsticanje klime pogodne za rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja. Ova oblast je primjer učinkovitosti spoljnih podsticaja EU i spremnosti domaćih vladajućih struktura da se pridržavaju zahtjeva na putu ka EU. Treba napomenuti da ispunjavanje kriterijuma regionalne saradnje ne zahtijeva usvajanje posebnih pravnih normi EU, pa stoga primarno zavisi od vanjskog pritiska Unije i spremnosti političke elite u državi da odgovori na te zahtjeve.

Naravno, ostaje još otvorenih pitanja, i da bi se potpuno adresirali uslovi iz Procesa stabilizacije i pridruživanja, Crna Gora treba da mirno riješi sporove oko demarkacije granice s Hrvatskom oko poluostrva Prevlaka predajući to međunarodnoj arbitraži a prije nego dođe do ulaznih vrata EU, kao i da uloži više napora u rješavanje otvorenih pitanja sa Srbijom, uključujući demarkaciju granica, dvojno državljanstvo i probleme koji se odnose na poziciju Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori.