Skip Navigation LinksCSL home > Library > Document

2016 ИНДЕКС НА ОДРЖЛИВОСТ НА ГРАЃАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ – МА...

w

2016 Индекс на Одржливост на Граѓански Организации – Македонија

13 pages, pdf
 Download Back

 

2016 Индекс на Одржливост на Граѓански Организации – Македонија


 
Publisher:  USAID

Volume: 13 pages, pdf

Description:

Согласно Пржинскиот договор од 2015 година, склучен со посредство на ЕУ и САД меѓу четирите најголеми политички партии - владејачките Внатрешната македонска револуционерна организација - Демократска партија за македонско национално единство (ВМРО-ДПМНЕ) и Демократската унија за интеграција (ДУИ) и опозициските Социјалдемократскиот сојуз на Македонија (СДСМ) и Демократската партија на Албанците (ДПА) – Никола Груевски поднесе оставка од позицијата премиер во јануари 2016 година. Се формираше техничка влада со цел да распише предвремени парламентарни избори. На 12 април, претседателот Ѓорѓе Иванов помилува педесет и шест високи државни функционери осомничени за учество во нелегално прислушување, тешка корупција, лажирање избори и други криминални дела.