Skip Navigation LinksCSL home > Library > Document

ИЗВЕСТУВАЊЕТО НА МАКЕДОНСКИТЕ МЕДИУМИ ЗА РОМИТЕ И ВИЗНА...

w

Известувањето на македонските медиуми за Ромите и визната либерализација

26 pages, pdf
 Download Back

 Известувањето на македонските медиуми за Ромите и визната либерализацијаPublisher: Институт за европска политика ( ЕПИ )

Volume: 26 pages, pdf

 Description:

На 19 декември 2011 година, по предлог на Европската комисија и со согласност на Европскиот парламент, стапи на сила одлуката на Советот на министри за правда и внатрешни работи на ЕУ за измена на Регулативата 539/2001, со која на Република Македонија и беше доделен безвизен режим со државите од Шенген-зоната. Во периодот од 2010 до 2015 година, бројот на баратели на азил во Германија од Република Македонија, претставува 60.888. На годишно ниво, највисокиот број баратели на азил се јавува во 2015 година, со 15.855 апликанти.