Skip Navigation LinksCSL home > Library > Document

МАКЕДОНИЈА НЕ СЕ ОТКАЖУВА ОД ТЕРМОЦЕНТРАЛИТЕ

w

Македонија не се откажува од термоцентралите

4 pages, pdf
 Download BackМакедонија не се откажува од термоцентралите

Publisher: Асоцијација за Демократски Иницијативи

Volume:4 pages, pdf

Description

Eдна од последните вести од сагата на македонскиот енергетски систем е дека ќе се врати во функција ТЕ Осломеј која во моментов не беше функционална. Откако имаше испаѓање на Блокот број 3 во РЕК за време на студениот бран во Македонија, ЕЛЕМ излезе со соопштение во кое се вели дека прави подготовки да го стави во функција рударско енергетскиот комбинат Осломеј со цел да го зголеми домашното производство на електрична енергија. Проценката е дека за нејзино ставање во функција ќе бидат потребни околу 12 часа. Раководството претходно наведе дека деновиве, кога се забележани ектремно ниски температури, конзумот на електрична енергија е за 30% поголем од вообичаеното.