Skip Navigation LinksCSL home > Library > Document

“DRUSTVENO POLITICKA I PRAVNA ANALIZA SLUCAJEVA POGINUL...

w

“Drustveno Politicka i Pravna Analiza Slucajeva Poginulih Radnika RTS, Vojnika Nastradalih u Topcideru i Leskovcu i Slucaj Vojnika Milana Matica ”

24 pages, pdf
 Download Back


Drustveno Politicka i Pravna Analiza Slucajeva Poginulih Radnika RTS, Vojnika Nastradalih u Topcideru i Leskovcu i Slucaj Vojnika Milana Matica ”
Publisher: Center for Euro-Atlantic Studies (CEAS), Serbia


Date: June 2009


Volume: 24 pages, pdf


Description


„Slučaj RTS“, „slučaj Topčider“ i „slučaj Leskovac“ do objavljivanja ovog Izveštaja nikad nisu posmatrani u istom društveno političkom kontekstu, niti je urađena uporedna pravna analiza istih. U delu ovog Izveštaja, koji sa pravne tačke gledišta analizira predmete obuhvaćene projektom „STOP ZABORAVU“, zaključeno je sledeće:„Za pet od šest slučajeva karakteristično je da postoje veliki propusti državnih organa.“ Razmatrani su sledeći slučajevi: slučajevi vojnika Ivanovića, Kostića i Žarkovića, nastradalih u objektima V.P. Leskovac, u periodu od godinu dana, avgust 2004-avgust 2005; slučaj dvojce gardista ubijenih u vojnom objektu „Karaš“ u Topčideru, Beograd, 5.10.2005; slučaj šesnaest radnika RTS ubijenih 23.4.1999, kao i slučaj vojnika Milana Matića, nastradalog 12. 10. 2005, u kasarni u Beogradu. Advokat Dragoljub Todorović je, u slučaju vojnika Milana Matića, procenio da su istražni i drugi organi adekvatno sproveli sve potrebne procedure, te da je vojnik Matić uistinu izvršio samoubistvo.