Skip Navigation LinksCSL home > Library > Document

ГОВОР НА ОМРАЗА ВО БУГАРСКИТЕ И МАКЕДОНСКИТЕ МЕДИУМИ: П...

w

Говор на омраза во бугарските и македонските медиуми: примери, причини и решенија

144 pages, pdf
 Download Back

 


Говор на омраза во бугарските и македонските медиуми: примери, причини и решенија


Publisher: Центар за развој на медиуми -ЦРМ, Македонија

Date: 2010

Volume: 144 pages, pdf


Description

Како и во секое ривалство, натпревар или кавга водени од националистички сентименти, семантиката игра важна улога во врските меѓу Македонија и Бугарија. И додека самите национални и етнички имиња не се невини, конфронтацијата меѓу двата големи наративи на Скопје и Софија може да се лоцира во интерпретацијата или, подобро, погрешната интерпретација на термините „бугарско” и „македонско” во соодветните национални контексти и вредносни системи.